Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Datamanagementplan schrijven

Een datamanagementplan (DMP) is een digitaal document waarin je beschrijft welke data je tijdens jouw onderzoeksproject gaat verzamelen, hoe je de data tijdens het project opslaat en beheert en beveiligt, en wat er na afloop van het project met de data gebeurt.

Voor het opstellen van een datamanagementplan zijn verschillende modellen (templates) en checklists beschikbaar. Het ingevulde template vormt je datamanagementplan. Je vindt de templates van de UvA, NWO en ZonMW in Research Management Services (RMS). RMS vervangt DMPonline per 1 april 2023 (zie onderaan de pagina voor meer info).
RMS is een online omgeving voor het opstellen en delen van een datamanagementplan, waar je met je UvAnetID kunt inloggen. In de RMS-omgeving van jouw faculteit stel je samen met een data steward je datamanagementplan op.  

In RMS doorloop je voor je onderzoek doorgaans (verschilt per faculteit) minimaal vier, verplichte processen in de volgende volgorde: 

  1. Project-/onderzoeksaanvraag 
  2. Data protection review (privacy-toets) 
  3. Datamanagementplan 
  4. Toets Ethiek 

Meer informatie 

Lees meer over RMS.
Lees verder over het schrijven van een datamanagementplan.

Direct aan de slag

  • Ga naar RMS FdR en meld je onderzoek aan. 
  • Ga naar RMS EB en meld je onderzoek aan. 
  • Ga naar RMS FMG en meld je onderzoek aan. 
  • Ga naar RMS FGw en meld je onderzoek aan. 
  • Ga naar RMS FNWI en meld je onderzoek aan (binnenkort beschikbaar).

Vragen?

Een vraag over het datamanagementplan stel je in RMS met de Comment on this request-box van het formulier voor het datamanagementplan. Je vraag wordt dan verstuurd naar de data steward van je faculteit. De reactie op je vraag verschijnt ook in deze chatbox.

DMPonline vervangen door RMS

Het abonnement van de UvA op DMPonline is gestopt per 1 april 2023. Voor het DMP-template van de instelling kunnen UvA-onderzoekers gebruik maken van Research Management Services (RMS).

Wat betekent dit voor jou?
UvA-templates zijn niet meer beschikbaar in DMPonline. Inloggen met je UvAnetID (SURFconext) is uitgeschakeld. Je kunt wel nog inloggen met je persoonlijke account, die je hebt aangemaakt toen je voor de eerste keer inlogde op DMPonline.

Bestaande DMP’s en templates van financierders blijven toegankelijk
Het blijft mogelijk om via je persoonlijke account toegang te krijgen tot je bestaande DMP’s en templates van financierders. Templates van bijvoorbeeld NWO),en andere templates zijn nog beschikbaar in DMPonline en kunnen worden ingevuld en gedeeld met collega's en datastewards.